Právě jsme dokončili a předali zákazníkovi automatický stroj na kontrolu délky produktů – konkrétně jehel. Jedná se o plný automat, který nahrazuje stávající tři kontrolní automaty, jenž zákazník do této chvíle využíval. Rychlost kontroly produktů je 6,5 kusů/sec !

Stroj pracuje na principu kamerové kontroly obou konců jehly s následným vyhodnocením délkové přesnosti každého vyrobeného kusu. Jehly jsou obsluhou založeny do násypky a z této jsou otáčejícím se revolverem odebírány a dopravovány ke kontrole před dvě paralelně instalované kamery s vysokým rozlišením. Jelikož byl požadavek zákazníka na univerzální automat pro různé průměry a délky jehel, jedna kamera je uložena fixně a s druhou je na přesném vedení s aretací možno posunovat dle daného typu produktů.

Rovněž byl od samotného počátku kladen velký důraz na jednoduchou přestavitelnost zařízení z důvodu minimalizace prostojů. Výsledek: samotná výměna revolveru a nastavení pro nový typ proškolenému seřizovači zabere jen pár minut. Kontrola jehel je kontinuální, nedochází k zastavení cyklu jelikož jehly, které byly zkontrolovány a vyhodnoceny jako OK z revolveru padají ihned do meandru, kde se v případě výměny plného zásobníku za prázdný zkontrolované OK jehly dočasně kumulují. Výměna zásobníků je rovněž prováděna plně automaticky za pomocí robota od společnosti FANUC.

Stroj je schopen zkontrolovat 185 000 ks jehel za směnu! A jako bonus jsme zákazníkovi věnovali program na vyhodnocení kvality špičky jehel. Zařízení se opravdu povedlo! Kompletně od prvopočátku – tedy konceptu, který jsme pro zákazníka vytvořili a představili až po konečnou instalaci za 6měsíců. Vynikající spolupráce se zákazníkem, všichni pracovali jako tým.